Procesoptimalisatie in crisistijd

Een crisisperiode is een onzekere en moeilijke tijd voor veel maakbedrijven, maar toch is het ook juist een periode die mogelijkheden biedt. Hoe kun je de crisis zo effectief mogelijk het hoofd bieden en wat kun je doen om bij een volgende recessie gezond te blijven? Daarin schuilt de kracht van automatisering.

“Tijdens de financiële crisis van 2008 was het duidelijk: bedrijven investeerden hun vrijgekomen capaciteit om te innoveren. Wie dat deed, kwam sterker uit de startblokken op het moment dat de economie terug aantrok”, aldus Prof. Johannes Cottyn, verbonden aan de masteropleiding machine- en productieautomatisering aan de UGent Campus Kortrijk. Hij onderzocht in hoeverre automatisering de oplossing is voor de huidige crisis. Zijn advies: “Herbekijk je processen, analyseer wat je kan optimaliseren.”

Kostenefficiënter werken
Het is aan te raden om eens goed te kijken welke activiteiten er bij uw productieproces komen kijken. Werkt u in de maakindustrie, dan is de kans groot dat u bekend bent met relatiebeheer, calculatie, verkoop, inkoop, werkvoorbereiding, voorraadbeheer, planning, projectadministratie en natuurlijk de financiële administratie. Deze activiteiten zijn doorgaans op een kostenefficiënte manier te automatiseren met ERP-software.

ERP-software
Bedrijfsprocessen worden gestroomlijnd en beheerst middels een ERP-pakket. Deze software bundelt alle informatie binnen een organisatie op één plek. U brengt daarmee structuur en overzicht aan binnen de informatiestromen in uw maakbedrijf. Inzicht in voorraad, de status van een project, een offerte; alles is bereikbaar op ieder moment. ERP integreert bovendien met alle pakketten in uw maakbedrijf zoals CAD, CAM en boekhoudprogramma’s. Geen dubbele invoer, minder klikken en altijd een actuele stand van zaken. En omdat uw medewerkers in hetzelfde systeem werken, voorkomt u eilandjes-vorming binnen uw organisatie.

Verminderde faalkosten
Enkele fouten in een project leiden al snel tot verliezen. Die faalkosten wilt u natuurlijk altijd vermijden, maar zeker in tijden van crisis staan de marges nog eens extra onder druk. Met een goed ingericht ERP systeem maakt u minder fouten en brengt u dus uw faalkosten terug.

Sneller en scherper voor- en nacalculeren
Vaak moeten bedrijven meer calculaties maken om orders binnen te krijgen. Snelheid en accuraat voor calculeren zijn twee zeer belangrijke factoren in dit proces. Een ERP-pakket helpt u aan die snelheid. Daarbij zorgt een goed ingericht ERP-systeem ervoor dat u meer inzicht krijgt in de kosten die er zijn gemaakt en deze kosten ook duidelijker kunt doorberekenen aan uw klant. Met behulp van calculatie op stuksniveau en de juiste urenregistratie krijgt u meer transparantie in de kosten van een bepaalde aanvraag en/of project en ziet u sneller waar eventuele verbeteringen liggen.

Een waarheid
In een ERP-pakket werkt u vanuit één database. Iedere aanpassing die in deze bron gemaakt wordt, is direct voor iedere gebruiker zichtbaar. Er is dus altijd maar één waarheid binnen uw maakbedrijf. En die waarheid is altijd actueel. Zeker in crisistijd wilt u uw belangrijke beslissingen nemen op basis van real time informatie.

Welk ERP-pakket?
Met een goed geïmplementeerd ERP-systeem bespaart u op tijd en faalkosten. U krijgt een goed inzicht in eventuele voorraden en uw inkoop wordt geïntegreerd. De kans op fouten wordt sterk verminderd en uw gehele bedrijfsproces wordt gestroomlijnd. U gaat daardoor efficiënter werken én u staat sterker in een volgende crisis. Maar welk ERP-pakket is nu het meest geschikt? Proteus ERP is er speciaal voor maakbedrijven in de interieurbouw, afbouw en de houtverwerkende industrie. Onze software is ontwikkeld in samenwerking met de branche. Met dit ERP-pakket ondersteunt u alle processen binnen uw organisatie inclusief uw financiële processen.

Proteus ERP Quickscan
Doe de gratis Quickscan
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een ERP-systeem voor uw maakbedrijf? Proteus Systems biedt u een gratis en vrijblijvende Quickscan! Het doel hiervan is om samen te kijken of ons ERP-pakket kan bijdragen aan uw bedrijfsrendement. Tijdens een Quickscan brengen we samen met u uw hoofdprocessen in kaart. Het levert u inzicht op in mogelijke knel- en verbeterpunten. Vervolgens kijken we op welke manier onze Proteus ERP-software kan bijdragen aan deze processen. Een afspraak duurt circa een uur en is geheel kosteloos en vrijblijvend.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.