Afstappen van Excel: 3 voordelen van ERP

Overstappen van Excel naar een ERP-systeem, waarom zou u dat doen? U maakt er toch de mooiste spreadsheets en grafieken in en u heeft bovendien alle vrijheid en controle. ERP kent echter vele voordelen ten opzichte van Excel. We noemen er drie.

Wanneer uw bedrijf groeit, loopt u al snel tegen de beperkingen van Excel aan. Dat is zonde; een betere organisatie van uw bedrijfsprocessen in een goed ingericht ERP-systeem werpt al snel zijn vruchten af. Drie voordelen van ERP ten opzichte van Excel:

✔ Structuur in uw bedrijfsprocessen
Door uw procesverloop te bundelen in één ERP-oplossing zorgt u niet alleen voor rust, maar – in tegenstelling tot het gebruik van verschillende spreadsheets – ook voor overzicht en een vaste structuur in de informatiestromen binnen uw bedrijf. Inzicht in voorraad, de status van een project, een offerte; alles is bereikbaar op ieder moment. Iedere gebruiker werkt in hetzelfde systeem en voorkennis van ingewikkelde formules is onnodig. Deze liggen vooraf al vastgelegd in het ERP-systeem, evenals diverse rapportages en controles. ERP integreert bovendien met alle pakketten in uw maakbedrijf.

✔ Een aanzienlijke tijdbesparing
Verschillende Excel-sheets bijhouden kost veel tijd. Zeker wanneer uw bedrijf groeit en er nieuwe of complexere rapportages nodig zijn. Steeds meer formules en koppelingen en het inkloppen van cijfers in meerdere tabbladen zorgen niet alleen voor foutgevoeligheid, maar ook voor steeds complexere bestanden die alsmaar trager worden vanwege de omvang. Voor het beheren en bewerken is vaak diepgaande kennis van Excel nodig die bij slechts een enkeling in de organisatie aanwezig is. Binnen een ERP-systeem liggen formules, rapportages en controles vastgelegd. U gaat minder klikken. En dubbel invoeren in verschillende sheets? Dat behoort ook tot het verleden.

✔ Single source waarheid
Aan het delen van Excel-bestanden met anderen binnen een bedrijf kleven nadelen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere mensen met hetzelfde bestand moeten werken, neemt de kans op meerdere versies van dat bestand snel toe. En welke versie is dan het juiste bestand? Neemt u liever beslissingen op basis van real time informatie of statische data? In een ERP-pakket werkt u vanuit één database. Iedere aanpassing die in deze bron gemaakt wordt, is direct voor iedere gebruiker zichtbaar. Een single source waarheid dus.

Besparing: een rekenvoorbeeld
U vraagt zich waarschijnlijk af wat voor besparing u concreet tegenaan kijkt. Dat verschilt per bedrijf en is afhankelijk van zaken als bijvoorbeeld uw bedrijfsomvang en het aantal medewerkers. Laten we daarom in dit voorbeeld uitgaan van een kleinere organisatie. Behoudens andere voordelen zoals vermindering van faalkosten is het zomaar mogelijk dat er 2 uur (overall) tijd bespaart wordt per dag.
Neem die 2 uur per dag, vermenigvuldig die met het aantal dagen dat er gewerkt wordt op jaarbasis en die uitkomst vermenigvuldigt met uw gemiddeld uurtarief. Dan komt u in dit voorbeeld al snel uit op een tijdsbesparing van: ± € 20.000 per jaar.

Welk ERP-pakket?
De keuze voor het juiste ERP-pakket is enorm belangrijk; u zoekt een systeem dat het beste aansluit bij uw type bedrijfsproces. Werkt u in de houtverwerkende industrie of de interieurbouw? Dan is Proteus een voor de hand liggende keuze, bedacht door mensen uit de business voor mensen in de business. Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat hieronder uw gegevens achter en ontvang vrijblijvend onze gratis brochure.

Ontvang onze gratis brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.