Connectiviteit van data: aanwinst voor de hele houtsector

Veel moderne technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de manier van werken binnen de houtbranche snel verandert. Denk aan Industrie 4.0 of the Internet of Things. Ook connectiviteit is daarbij essentieel voor nog meer verbeteringen. Door info van verschillende bedrijven aan elkaar te koppelen kunnen specialisten van nog meer data gebruik maken.

Henk van Heuveln, sales manager bij Proteus Systems ging in gesprek met vakblad Binnenwerk over de voordelen van connectiviteit. “Hoe meer data we beschikbaar hebben, hoe meer bedrijven er gebruik van willen maken, hoe aantrekkelijk de connectiviteit wordt. Het is een enorm belangrijke trend die binnen de houtindustrie gaande is. En steeds meer bedrijven verbinden zich op elektronische wijze aan elkaar. Dit maakt het mogelijk om leveranciers, producenten en gebruikers nog dichter bij elkaar te brengen. Zo kunnen alle betrokkenen nog beter gebruik maken van leverbonnen, bestelinformatie, facturen et cetera. Alles wordt namelijk gedigitaliseerd.”

Digitaliseren
Proteus Systems ontwikkelde een speciaal platform om deze connectiviteit te versterken. “Het is een voortdurend proces dat telkens in ontwikkeling is. Diverse grote partijen uit de sector doen al mee. Ik noem Leeuwerik, Osterman, Destil maar ook Baars & Bloemhoff. Het is geen traject dat je zomaar even opstart. Iedereen moet bereid zijn info te delen en vooral te willen digitaliseren. Inkopen, leveren, factureren; het zal de klassieke manier gaan vervangen in een snel tempo.”

“Er bestaan geen eilandjes meer. Alles is met elkaar verbonden.”

Datastromen
Ook essentieel voor het succes van deze ontwikkeling zijn de 3D-ontwerpen die steeds meer interieurbouwers met behulp van CAD/CAM software maken. “Zo ontstaan al de eerste datastromen. Wie een model tekent, verwerkt daar allerlei informatie in. Meubelbeslag, plaatmateriaal, stuklijsten; eigenlijk alles wat nodig is om een meubel of interieur te realiseren. Deze producten worden besteld en zo ontwikkelt deze datastroom zich. Dan ontstaat de connectiviteit. Er bestaan geen eilandjes meer. Alles is met elkaar verbonden.”

Verder lezen? Het complete interview met Henk van Heuveln leest u in Binnenwerk #5-2018. U kunt het interview ook online lezen op de Binnenwerk-website.